Visszatért az EPEAT táborába az Apple…

… zöld közbeszerzés, USA módra!

Az EPEAT egy nonprofit szervezet, amelynek a tevékenysége elsődlegesen abból, áll, hogy a hozzá forduló elektronikai-informatikai vállalkozások termékeit minősíti, környezetvédelmi szempontok alapján. (Electronic Product Environmental Assessment Tool, elektronikai eszközök környezetvédelmi értékelő rendszere). A rendszer 51 követelményt tartalmaz, és aki minősítést szeretne, annak legalább 23 feltételt teljesítenie kell, az arany minősítéshez pedig a feltételek 75 százalékát teljesíteni kell. A kritériumok közül ízelítőnek néhány:

–          a termékek nem tartalmazhatnak mérgező anyagokat, például ólmot, kadmiumot vagy higanyt.

–          szempont az élettartam növelése, a garanciális javítások ideje;

–          az alkatrészek könnyű cserélhetősége, hogy ne az egészet kelljen kidobni meghibásodás esetén;

–          kötelező feltétel a 65%ban újra felhasznált anyagok használata, stb.

Mára az EPEAT minősítés –tanúsítás – egyfajta elismerést jelent. A szövetségi kormányzat például előírja a környezetvédelmi irányelveiben, hogy a beszerzésre kerülő laptopok és asztali gépek 95%-ának rendelkeznie kell EPEAT minősítéssel. Fontos: ez egy környezetvédelmi előírás, nem közbeszerzési!

Az Apple július 11-én jelentette be, hogy a továbbiakban nem lesz tagja a szervezetnek és nem minősítteti a termékeit (vélhetően néhány jövőbeli terméke miatt, amelyek már nem kapták volna meg az addigi minősítést). Ezt követően a San Francisco-i kormányhivatalok bejelentették, hogy a jövőben nem fognak vásárolni a cég termékeiből (bár a hivatali vásárlás addig sem volt jelentős, legalábbis az összes gépvásárlás százalékában).

Július 13-án visszakozott az Apple (“I recognize that this was a mistake” – Elismerem, hogy ez egy hiba volt – mondja szokatlan őszinteséggel az alelnök.)

Azt pedig ki-ki mérlegelje magában, hogy a visszakozás minek volt köszönhető:

–          ijedtség a negatív hírveréstől, bojkottól;

–          félelem a kieső kormányzati -közbeszerzési- vásárlások miatt.

Végül még egy apró adalék:

az EPEAT honlapján megtekinthető országonként, hogy mely termékek kapták meg a minősítést. Magyarországon ez az aktuális állapot (zárójelben a termékek száma):

–          HP (218)

–          Lenovo (166)

–          LG (134)

–          PHILIPS (77)

–          NEC (23)

–          Sun Ray (3)

–          Samsung (27)

Vélemény, hozzászólás?