Minimálbér érvényesítése közbeszerzésben – uniós országok között

A nyugat-európai országok külföldi munkavállalókat korlátozó szándékairól az utóbbi időben sok hír érkezett. Az érintett országok (Németország, Franciaország, UK) megpróbálják becsukni az eddig szélesre tárt kapukat. Ebbe a folyamatba üt egy kicsi rést a következő döntés. A hír itt olvasható, a lényeg:

Az Európai Bíróság ítélete alapján a közbeszerzés keretében előírt minimálbér elvárások nem terjeszthetők ki azokra az alvállalkozókra, akik kizárólag alacsonyabb minimálbérű országban foglalkoztatják az alkalmazottaikat.

A döntés egyébként nem magyar ügyben született: egy német ajánlatkérő kiírásával kapcsolatban kért jogorvoslatot egy szintén német ajánlattevő, aki lengyel alvállalkozót kívánt foglalkoztatni. A német előírások szerint megkövetelték tőle, hogy az árazása nyújtson fedezetet a német (8,62 eurós) minimálbérre. Sőt, az is elvárás volt, hogy ezt a bért az alvállalkozó azok számára is fizesse ki, akiket Lengyelországban foglalkoztat.

A Bíróság azonban megállapította, hogy ez az előírás nem egyeztethető össze a szolgáltatásnyújtás szabadságával, mivel az előírás nem áll arányban a teljesítés helyén érvényesülő létfenntartási költségekkel.

Vélemény, hozzászólás?