500 millió forint pályázati forrás sorsa – érdemes közbeszerzési tanácsadót bevonni

Mai hír:

A megyei jogú város önkormányzata a jövő hónap végéig egy összegben mintegy 500 millió forintot fizet vissza az Európai Uniónak, mert egy brüsszeli vizsgálat szabálytalanságokat tárt föl a város vezetésével megvalósított, 22 milliárd forintos ISPA-szennyvíz beruházás kivitelezésében.

Az EU által végzett utólagos vizsgálat azt kifogásolta, hogy az elvégzett csatornázási munkálatok egy része nem szerepelt az eredeti pályázatban, sa fővállalkozásért felelős város arra a bizonyos öt utca csatornázására nem írt ki közbeszerzési pályázatot. http://gazdasagiradio.hu/cikk/74763/

Ami mögötte van:

ha egy forrásszerző pályázatban egy adott fejlesztés –a kérdéses öt utca csatornázása- nem szerepel, úgy annak a munkának az elvégzésére akkor sem kap az önkormányzat pályázati forrást, ha a munkát közbeszereztette, és akkor sem, ha a közbeszerzést ki sem írta. Tehát az elsődleges probléma jelen helyzetben nem az, hogy nem volt közbeszerzés (természetesen ez is szabálytalanság, amelynek van megfelelő szankciója). Az alap probléma az, hogy az önkormányzat fejlesztési projektjében nem szerepelt az adott munka(rész). Az ehhez hasonló kockázatok elkerülése érdekében érdemes a projekt megkezdése előtt, de legalább a szerződések aláírása előtt egyeztetni a pályázati és a közbeszerzési tanácsadóval.

Vélemény, hozzászólás?