Zöld közbeszerzés – MEHI észrevételek

A Magyar Energiahatékonysági Intézet közzétette a zöld közbeszerzési rendelet társadalmi egyeztetésre bocsátott változatával kapcsolatos álláspontját. A tervezetről az egyeztetés január 25-én zárult le. Véleményük szerint a tervezet nem segíti a középületek energiahatékonyságát.

A MEHI leginkább azt kifogásolja, hogy a zöld közbeszerzést szabályozó (lehetővé tevő) rendeletből kimaradtak a tüzelőberendezések. Problémát jelent továbbá, hogy a rendelet nem vonatkozik az önkormányzatokra, így a középületek nagy részére kimarad a zöld közbeszerzésből. Az ESCO szerződéseket  – teljes körű energiaszolgáltatás eredménygaranciával, ahol az energetikai átalakítást a kivitelező hitelben végzi el, és a díjat a beruházó az elért megtakarításokból utólag finanszírozza – a tervezet éppen csak megemlíti, de nem ad útmutatást ezek elbírálására. Kifogásolja a MEHI, hogy a jogszabály-tervezet nem ad előnyt a “Környezetbarát Termék” védjegyet használó termékeknek (a védjegy rendszerét az állami tulajdonban lévő Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. üzemelteti: http://www.kornyezetbarat-termek.hu [szerk]).

A MEHI álláspontja szerint a zöld közbeszerzés célja, hogy a beszerző a termék élettartam-költségeit, illetve környezet-terhelő hatásait is figyelembe vehesse, és ez a cél az egyeztetésre bocsátott tervezetben nem tud megvalósulni.

Vélemény, hozzászólás?