Külföldi ajánlattevő magyar közbeszerzésen

Előfordulhat, hogy megnézve egy ajánlati felhívást, a magyarországi forgalmazó, adott esetben az Ön cége úgy véli, hogy önállóan nem tudja az Ajánlatkérő elvárásait teljesíteni.

Ilyenkor több lehetőség közül lehet választani.

  1. Ha kizárólag az alkalmassági feltételt nem teljesíti, akkor be lehet vonni az eljárásba úgynevezett erőforrás szereplőt, amelyik biztosítja az Ön cége részére az Ajánlatkérő által elvárt erőforrásokat (alkalmassághoz szükséges referenciákat, eszközöket, forrásokat). Az Ajánlatkérővel szerződéses kapcsolatba az Ajánlatevő kerül (jelen esetben az Ön cége), így a szerződésben foglalt követelmények is elsősorban az Ön cégére vonatkoznak (profit, kötbér, stb.). Az erőforrás szereplő cég lehet külföldi vállalkozás.
  2. Kizárólag a pénzügyi erőforrások biztosítása esetén az erőforrás szereplőnek kezességet kell vállalnia az Ajánlatkérőt esetlegesen ért károk megtérítésére (tehát referencia, eszközök biztosítása esetén ilyenről nincs szó). Ettől érthető okokból az érintettek ódzkodnak, hiszen az erőforrás szereplőnek csak részlegesen van módja a teljesítésre hatást gyakorolni, hiszen ez elsősorban az Ajánlattevő felelőssége.
  3. Lehetséges az ajánlatot közös ajánlattevőként egy választott partnercéggel benyújtani. Ilyen esetben az előírt alkalmassági feltételeket a közös ajánlatevők együttesen teljesítik, és a teljesítésért egyetemleges felelősséget vállalnak. A közös ajánlattevő partnercég lehet külföldi vállalkozás, akinek erőforrásaival (pl. referenciájával, eszközeivel) az alkalmassági feltételek teljesíthetők.
  4. Lehetséges, hogy az ajánlatot a külföldi ajánlattevő nyújtja be az EKR rendszeren keresztül. Ilyen esetben az üzlet eredmény, a teljesítés felelőssége és az esetleges szankciók is a külföldi Ajánlattevőre vonatkoznak. Ezekben az esetekben a magyar vállalkozás alvállalkozóként tud a tenderben részt venni.

Amennyiben Ön is külföldi partnercég bevonásán gondolkodik, várom megkeresését. A benyújtott ajánlatok alapján az alábbi országok vállalkozásaival szerepeltünk különböző magyarországi közbeszerzéseken:

  • Kína,
  • Vietnam,
  • Egyesült Királyság,
  • Csehország,
  • Szlovákia,
  • Ausztria,
  • Németország,
  • Svájc.

Az ajánlat elkészítésével nem tanácsos a beadási határidő előtti napokig várni, a külföldi ajánlattevő vagy partnercég bevonása általában több időt igényel az iratok fordítása, kiküldése, célországban történő aláírása, visszaküldése, és az időeltolódás miatt.

Az ajánlatkészítés díját itt tudja kalkulálni:

Vélemény, hozzászólás?