Aránytalanul alacsony ár indoklás (munkadíj: 20’000 Ft / szakértői óra + ÁFA)

A közbeszerzési törvény előírja az Ajánlatkérők számára kötelező jelleggel, hogy a vélelmezett aránytalanul alacsony ár esetén indokolást kérjenek be az azt benyújtó Ajánlattevőtől.

A közbeszerzési törvény arra is lehetőséget ad (Ajánlatkérő döntésére bízva), hogy a többi Ajánlattevőtől is indoklást kérjen be az Ajánlatkérő. Ezeket a párhuzamosan bekért indoklásokat azonban ebben az esetben nem a versenytársak árának indokolására, hanem a legolcsóbb ajánlat megalapozottságának ellenőrzésére használhatja fel a beszerző.

Telefon: 06 20 297 5053

1. szubjektív döntés: aránytalanul alacsony-e a beérkezett ajánlati ár

Az aránytalanul alacsony árra tehát kötelező indoklást bekérni, ettől a beszerző nem térhet el. Azonban annak eldöntése, hogy milyen ár minősül aránytalanul alacsonynak, azaz milyen mértékű alacsony árak esetén kéri be az indokolást a beszerző, ennek az eldöntésére nincs általános szabály, ennek eldöntése az Ajánlatkérőre van bízva.

2. szubjektív döntés: milyen tartalommal kerül bekérésre az árindokolás

Az árindokolás tartalmát az irányadó szabályok betartása mellett az Ajánlatkérő határozza meg. Természetesen nem mindegy, hogy milyen részletességgel kéri az információt az Ajánlatkérő.

3. szubjektív döntés: megfelel-e a közbeszerzési törvény előírásainak az árindokolás

A benyújtott árindokolásnak meg kell felelnie a közbeszerzési törvény előírásainak. Annak a megítélése, hogy a beadott árindokolás megfelel-e ezeknek az előírásoknak, az Ajánlatkérő szubjektív döntése (viszonylag széles keretek között). Emiatt egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon, milyen tartalommal teljesíti az Ajánlattevő az árindokolást.

4. szubjektív döntés: szükség van-e kiegészítő árindokolásra

Amennyiben a benyújtott árindokolás nem megfelelő, vagy további indoklás szükséges, akkor az Ajánlatkérő további magyarázatot (kiegészítő árindokolást) kérhet. Annak eldöntése, hogy az adott helyzetben szükséges-e kiegészítő árindokolást bekérni, az Ajánlatkérő döntése.

5. szubjektív döntés: elfogadható-e a kiegészítő árindokolás a közbeszerzési törvény alapján

A kiegészítő árindokolás elfogadása szintén az Ajánlatkérő egyedi döntését igényli.


A fentiekből látható, hogy az árindokolás bekérése gyakorlatilag az Ajánlatkérő szubjektív döntéseinek sorozatát fogja elindítani, nem mindegy, hogy az első kérdést a Vállalkozás hogyan válaszolja meg.

Tapasztalatom szerint az árindokolás elkészítése kb. 3 órai feladatot jelent. Természetesen egyszerűbb esetekben ennél rövidebb idő alatt is elkészíthető az indokolás, több árelem, vagy több egységár indokolásánál pedig ennél magasabb is lehet az munkaráfordítás.

Amennyiben a Vállalkozása ilyen árindokolás benyújtására kapott felhívást, az azt jelenti, az ajánlat potenciális nyertes ajánlat, azaz minden további közbeszerzési eljárási cselekmény megfelelő teljesítése esetén az ajánlatból nyertes ajánlat lehet.

Munkadíj

Az árindokolás elkészítésének és benyújtásának díja a ráfordított munkaóráktól függ (az indokolás elkészítését és benyújtását a megbízó telephelyén végzem), díja a címben is jelzett 20 000 Ft + ÁFA  / szakértői óra + kiszállási díj.

Kiszállási díj:

240 Ft + ÁFA / megtett km (az útvonaltervező szerinti „leggyorsabb” útvonalon, csepeli indulással és visszaérkezéssel, minimum 12 000 Ft + ÁFA /alkalom.

Telefon: 06 20 297 5053

Díjkalkulátor közbeszerzési pályázat (ajánlat) elkészítésére:

Vélemény, hozzászólás?